Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Trubkonosí

15. 5. 2010
  • patří sem albatrosi, burňáci a jejich příbuzní
  • trubkonosí= poblíž zobáku mají trubkovité nozdry
  • oceánští ptáci
  • létají nízko nad vlnami a loví zde ryby a plankton
  • mají krátký krk, ocas i nohy
  • mají ostrý čich, používají k nalezení potravy
  • mají zobák s hákovitou špičkou a ostrými čepelovitými okraji pro manipulaci s kluzkou kořistí
  • jsou přizpůsobeni k nepřetržitému letu
  • využívají stoupavě vzdušné proudy nad vlnami
  • samice klady jen 1 vejce - do doupěte nebo do skalní štěrbiny
  • rodiče krmí mláďata natrávenou směsí
  •  
  • Albatros stěhovavý
  • ·         1,1m
  • ·         8-11,5kg
  • ·         zranitelný druh
  • ·         má rozpětí křídel až 3,5 m
  • ·         hnízdí jen každý druhý rok
  • ·         hnízdo = hrubý, důkladný násep vybudovaný na zemi z trávy či mechu
  • ·         = při zahřívání se štřídá samec se samicí
  • ·         = po vylíhnutí se o mládě starají asi 9 měsíců
  • ·         Albatros žlutozobý
  • ·         76cm
  • ·         2,5kg
  • ·         nižší riziko ohrožení
  • ·         nejmenší albatros
  • ·         vyskytuje se v jižní části Atlantského oceánu
  • ·         je pojmenován podle žlutého hřebenu a oranžové špičky na černém zobáku
  • ·         mládě je schopno letu již během 4 měsíců
  • ·         Burňák obrovský
  • ·         92cm
  • ·         5kg
  • ·         běžný druh
  • ·         velký a agresivní s velkým zobákem => dovede zpřístupnit vbitřnosti netknutých zdechlin
  • ·         Burňák lední
  • ·         45-50cm
  • ·         700-850g
  • ·         nižší riziko ohrožení
  • ·         běžný pták severních vod
  • ·         živí se rybami,planktonem
  • ·         při ohrožení se mláďata brání pliváním
  • ·         Burňák sněžní
  • ·         32cm
  • ·         250-450g
  • ·         nižší riziko ohrožení
  • ·         vypadá spíš jako hrdlička
  • ·         své hnízdo brání pliváním (páchnoucí olej ze žaludku)
  • ·         Burňák bermudský
  • ·         33cm
  • ·         250g
  • ·         ohrožený druh
  • ·         nejvzácnější mořský pták
  • ·         Burňák širokozobý
  • ·         28cm
  • ·         150-225g
  • ·         nižší riziko ohrožení
  • ·         šedé zbarvení, přes křídla tmavší pruh
  • ·         v zobáku má hřebenovité destičky pro filtraci planktonu z moře
  • ·         Burňák severní
  • ·         31-36cm
  • ·         375-500g
  • ·         nižší riziko ohrožení
  • ·         Atlantský oceán
  • ·         před příchodem zimi odlétají do teplejších vod u Brazílie
  • ·         Burňáček americký
  • ·         17cm
  • ·         40g
  • ·         Tichý,Atlantský a Indický oceán
  • ·         běžný druh
  •  

 

 

Náhledy fotografií ze složky Ptáci

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

Portrét



Poslední fotografie


Kontakt

velkaencyklopedie

velkaencyklopedie@seznam.cz


Mail list



Archiv

Kalendář
<< říjen >>
<< 2017 >>
Po Út St Čt So Ne
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Statistiky

Online: 2
Celkem: 562733
Měsíc: 7704
Den: 202